Hypotheek oversluiten doet u bij uw hypotheekadviseur in Venhuizen

Hypotheek oversluiten?

De Hypotheekfirma is uw onafhankelijke hypotheekadviseur in Alkmaar. Wij bemiddelen in hypotheken, levensverzekeringen en woonlastenbeschermers van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Wij zijn in ons adviestraject 100% onafhankelijk. Hierdoor kunnen wij interessante producten op de markt selecteren en aan u aanbieden, ongeacht de financiële instelling waar het product wordt ondergebracht.

Nu de rente nog historisch laag is, is dit misschien wel hét moment om je hypotheek over te sluiten. Dat kan flink schelen in de maandlasten.

Wat is oversluiten?
Bij het afsluiten van een hypotheek kies je een periode om de rente vast te zetten. De meeste huiseigenaren kiezen voor een periode van 10 jaar of langer. Gedurende deze periode kan de hypotheekrente voor nieuwe hypotheken wijzigen. De afgelopen jaren is de rente voor nieuwe
hypotheken fors gedaald. Je hypotheek oversluiten kan hierdoor interessant zijn: je beëindigt het lopende rentecontract en stapt over naar een lagere hypotheekrente.

Kosten van omzetten of oversluiten
Het omzetten of oversluiten van de hypotheek komt er in feite op neer, dat u een geheel nieuwe hypotheek afsluit waarmee u de oude hypotheek aflost. En dat heeft kosten tot gevolg. Denk maar aan taxatie-, notaris- en advies & bemiddelingskosten. Dit is zeker het geval als u naar een nieuwe hypotheekverstrekker gaat. Maar de grootste kostenpost is de boete die u moet betalen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. Bij het oversluiten van uw hypotheek tijdens de rentevastperiode, brengt de hypotheekverstrekker u een boete in rekening ter grootte van de gemiste rente-inkomsten. Stapt u precies aan het einde van de rentevastperiode over, dan betaalt u deze boete niet.

Aandachtspunten oversluiten
Het is aan te raden het oversluiten van een hypotheek goed te bespreken. De volgende aandachtspunten zijn van belang:
· Boeterente bij oversluiten;
· Fiscale gevolgen oversluiten;
· Waarde van de woning;
· Hypotheekvorm aanpassen;
· Hypotheekvoorwaarden na oversluiten.

Wel of niet omzetten/oversluiten?
Of u de hypotheek nu beter wel of niet kunt omzetten of oversluiten hangt helemaal af van de persoonlijke situatie. In het algemeen kun je zeggen dat het beste moment aan het einde van de rentevastperiode is. Als de rentevastperiode nog een jaar of twee duurt en u verwacht dat de rente gaat stijgen, dan kan oversluiten ook verstandig zijn. U profiteert van de lagere rente en de boete is relatief laag. Kijk altijd eerst naar de mogelijkheden bij uw huidige hypotheekverstrekker. Dat kan behoorlijk in de kosten schelen.

Interessant bij verhoging van de hypotheek
Heeft u toch al plannen om uw hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing of voor consumptieve uitgaven die u via de hypotheek wilt financieren, dan kan omzetten of oversluiten zeer interessant zijn. Veel van de genoemde kosten maakt u dan immers toch al en bovendien is het mogelijk dat uw hypotheek onder de condities van de Nationale Hypotheek Garantie gaat vallen. Dat kan u veel rente schelen en geeft u extra zekerheid.
Een goed advies is heel belangrijk Bij het omzetten of oversluiten van een hypotheek komt heel veel kijken. Win daarom deskundig advies in bij u hypotheekadviseur in Alkmaar: De Hypotheekfirma.

pand