Hypotheek oversluiten?

Het kan soms aantrekkelijk lijken om uw hypotheek “om te zetten” naar een andere hypotheekvorm of “over te sluiten” bij een andere hypotheekverstrekker. Bijvoorbeeld als er een hypotheekvorm op de markt komt die veel beter aansluit bij uw situatie. Op dit moment is de bankspaarhypotheek bijvoorbeeld heel populair. Een andere reden kan zijn dat een andere hypotheekverstrekker betere voorwaarden of een lagere rente heeft. Het omzetten of oversluiten van uw hypotheek kan een goede keuze zijn als de rentevastperiode bijna afloopt. Is dat niet het geval, dan is het meestal onvoordelig. De oversluitkosten zijn vaak te hoog.

Kosten van omzetten of oversluiten
Het omzetten of oversluiten van de hypotheek komt er in feite op neer, dat u een geheel nieuwe hypotheek afsluit waarmee u de oude hypotheek aflost. En dat heeft meestal kosten tot gevolg. Denk maar aan taxatie-, notaris- en afsluitkosten. Dit is zeker het geval als u naar een nieuwe hypotheekverstrekker gaat. Maar de grootste kostenpost is de boete die u moet betalen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. Bij het oversluiten van uw hypotheek tijdens de rentevastperiode, brengt de hypotheekverstrekker u een boete in rekening ter grootte van de gemiste rente-inkomsten. Stapt u precies aan het einde van de rentevastperiode over, dan betaalt u deze boete niet.

Lagere rente
Als de rente op dit moment een stuk lager ligt dan wat u betaalt voor uw hypotheek, dan lijkt het aantrekkelijk om de hypotheek over te sluiten. In de praktijk valt dat tegen door de hoge kosten. Vaak kunt u de kosten meefinancieren in uw nieuwe hypotheek en komt u ook nog op lagere maandlasten uit. Maar, let op! Er kan een addertje onder het gras zitten. De kosten die u maakt om de lagere maandlasten te krijgen wilt u wel terug verdienen. De Hypotheekfirma kan dit voor u inzichtelijk maken.

Wel of niet omzetten/oversluiten?
Of u de hypotheek nu beter wel of niet kunt omzetten of oversluiten hangt helemaal af van de persoonlijke situatie. In het algemeen kun je zeggen dat het beste moment aan het einde van de rentevastperiode is. Als de rentevastperiode nog een jaar of twee duurt en u verwacht dat de rente gaat stijgen, dan kan oversluiten ook verstandig zijn. U profiteert van de lagere rente en de boete is relatief laag. Kijk altijd eerst naar de mogelijkheden bij uw huidige hypotheekverstrekker. Dat scheelt behoorlijk in de kosten.

Interessant bij verhoging van de hypotheek
Heeft u toch al plannen om uw hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing of voor consumptieve uitgaven die u via de hypotheek wilt financieren, dan kan omzetten of oversluiten zeer interessant zijn. Veel van de genoemde kosten maakt u dan immers toch al en bovendien is het mogelijk dat uw hypotheek onder Nationale Hypotheek Garantie-condities valt. Dat kan u veel rente schelen.

Een goed advies is heel belangrijk
Bij het omzetten of oversluiten van een hypotheek komt heel veel kijken. Win daarom deskundig advies in bij De Hypotheekfirma. Ons telefoonnummer is 072 – 515 80 50.