Tweede hypotheek

Als u extra geld nodig heeft voor bijvoorbeeld een verbouwing, dan kunt u een tweede hypotheek of een krediethypotheek afsluiten. U ontvangt in feite een krediet met hypothecaire zekerheid. In veel gevallen kunt u daarvoor de overwaarde van uw woning benutten. U kunt de rente aftrekken als u het vrijgekomen geld gebruikt voor het verbeteren of onderhouden van uw woning. In de andere gevallen is dat niet mogelijk en is er sprake van een krediethypotheek. U profiteert dan wel van een relatief zeer lage rente.

Voordelen tweede hypotheek

  • Een van de belangrijkste voordelen van een tweede hypotheek is dat het goedkoper is dan een persoonlijke lening.
  • Een ander voordeel is dat met een tweede hypotheek de afgeloste bedragen weer opneembaar zijn binnen een vooraf afgesproken kredietlimiet.
  • Nog een voordeel van een tweede hypotheek is dat de rente fiscaal aftrekbaar is wanneer u het geld gebruikt voor de verbetering of onderhoud van uw woning. Maar let op; wanneer u extra geld opneemt en u dit geld niet in uw huis investeert, dan is dit niet fiscaal aftrekbaar. Dit geldt overigens ook voor een persoonlijke lening.

Nadelen tweede hypotheek

  • Vergeet niet wanneer u een tweede hypotheek wilt afsluiten dat u notariskosten en afsluitkosten moet betalen.
  • Wanneer u een tweede hypotheek wilt, dan moet u de overwaarde van uw woning aantonen middels een nieuw taxatierapport, hetgeen weer extra kosten teweegbrengt.
  • Wanneer u een klein bedrag wilt opnemen, dan is dit niet gunstig met een tweede hypotheek vanwege de bijkomende kosten die hieraan vast zitten. In dat geval kunt u beter kijken naar een persoonlijke lening.

Uiteraard kunnen wij u goed adviseren over een tweede hypotheek. Neem daarvoor contact met ons op, eventueel via het contactformulier.